Dzisiaj jest piątek 19 kwietnia 2019 r. imieniny Alfa, Leonii, Tytusa
Spis treści
Z Gminy | Z urzędów | Z terenu
Nie tylko dwa denary...
Z ortografią na ty
Pierwszy od lat taki budżet...
Podstawówki już po egzaminach
Temat miesiąca
Na tropach Marzanny
Kultura
Z Mazur czy z Turcji?
Ogłoszenia
Zapraszamy do galerii
Kontakt

 

Adres redakcji:
05-082 Stare Babice, ul. Rynek 32,
tel. 22 722-92-08, 604-881-527

Redaktor naczelny:
Marcin Łada,
Sekretarz redakcji:
Karolina Gwarek
e-mail: redakcja.babice@gmail.com

Wydawca:
Gminna Biblioteka Publiczna
w Starych Babicach,
05-082 Stare Babice; ul. Polna 40
tel. 22 722 92 77
e-mail: bibbab@interia.pl

NUMER KONTA WYDAWCY:
WBS o/Stare Babice
37 8015 0004 3015 0734 2030 0001


Zapraszamy do ogłaszania się na łamach Gazety Babickiej
Wszystkie uzyskane środki z reklam wspomagają budżet Gminnej Biblioteki i są wykorzystywane do uzupełniania księgozbioru i audiobooków.

 

 

Gazeta Babicka 03/2004

Od kilku wieków królują na polskim stole wielkanocnym - dekoracyjne, barwne, swoiste dzieła sztuki cukierniczej, przyciągają wzrok i kuszą... Mazurki

Te płaskie, bardzo słodkie, przeważnie prostokątne, świąteczne ciasta podbiły serca wielu Polaków. Choć są chlubą naszej kuchni, nie wymyślono ich w Polsce. Wielu znawców tematu uważa, że trafiły do nas z Turcji i z czasem przyjęły swojską, rodzimą nazwę. Może przywiózł je Król Jan III Sobieski spod Wiednia, a może trafiły do nas znacznie wcześniej? Pewne jest, że wpływy tureckie były bardzo widoczne w różnych przejawach życia Szlacheckiej Rzeczypospolitej, mogły wpłynąć także na sztukę kulinarną.
W naszej gminie wyrobem wspaniałych mazurków zajmuje się m.in. Marian Szczęsny, szef cukierni "Markiza" w Starych Babicach. Na półkach jego zakładu czekają już mazurki paryskie i inne smakowite ciasta. Co Mistrz sądzi o mazurkach?
- Zgodnie z polską tradycją kulinarną, powinny znaleźć sie na wielu świątecznych stołach. Ich receptur jest chyba tyle, ile domów czy cukierni. Dobre mazurki składają się przeważnie z kilku warstw. Przekładane są różnymi masami, np.: orzechową, czekoladową, piankową, owocową, serową, migdałową i polewane lukrami w różnych kolorach i smakach. Przed wojną produkowano je głównie z masy migdałowej kręconej z cukrem. Dzisiaj mazurki wykonuje sie na kruchych spodach lub na cieście stefankowym.Do ich wykończenia używa się masy karbowanej i różnokolorowych pomad z gotowanego cukru, barwionego kakao i szafranem. Jako ozdobę wykorzystuje się m.in. kandyzowane owoce.
Mazurki wypieka się tylko raz w roku. Ale zainteresowanie tym ciastem, jak mówi Pan Marian, z roku na rok wzrasta. Polacy chętnie podtrzymują tradycję, szczególnie, że mazurek pięknie ozdabia stół wielkanocny.
Cukiernia "Markiza" jest firmą rodzinną, Marian Szczęsny prowadzi ją w Starych Babicach od 1992 r. Zaopatruje nie tylko naszą gminę, swoje wyroby sprzedaje także w Warszawie. Często sponsoruje różne spotkania okolicznościowe, np. klubu seniorów czy "Babickich Sąsiadek". W najbliższej przyszłości planuje uruchomić nowy zakład produkcyjny i sklep, które spełniać będą wszystkie wymogi unijne. Na razie wypieki można kupować na dotychczasowym miejscu - Szembeka 7 bądź zamawiać przez telefon (722 90 62).

mł.

ostatnia aktualizacja - 25.01.2014;    webmaster     Stronę od 20.06.2004 odwiedzono - razy