Wojewódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Warszawie proponuje mieszkańcom naszej gminy udział w cyklu szkoleń warsztatowych, będących uzupełnieniem działań prowadzonych na terenie województwa mazowieckiego w ostatnich miesiącach. Działania te polegały na skierowaniu podstawowych informacji dotyczących systemu bezpieczeństwa żywności HACCP do małych i Średnich podmiotów gospodarki żywnościowej. Celem warsztatów jest przygotowanie uczestników do wdrażania w firmach systemu HACCP.
Uczestnicy, oprócz poznania praktycznych sposobów wdrażania Systemu, zostaną zaopatrzeni w materiały umożliwiające szybkie podjęcie działań wdrożeniowych.
Planowane jest prowadzenie warsztatów w czterech grupach tematycznych: dla branży owocowo - warzywnej, piekarniczo - ciastkarskiej, sklepów i hurtowni branży spożywczej, dla małej gastronomii i stołówek.
Udział w warsztatach jest płatny i wynosi 150 zł za osobę. Odbędą się w czerwcu, po zgłoszeniu się 20 - 25 osób.
Warsztaty będą trwały ok. 7 - 8 godz. i poprowadzą je specjaliści spoza WODR oraz pracownicy zakładowi WODR.
Wśród tematów omawianych na wykładach znajdą się: jakość i bezpieczeństwo zdrowotne żywności, regulacje prawne w zakresie HACCP, wymagania sanitarno- higieniczne w podmiotach zajmujących się produkcją i obrotem artykułami żywnościowymi, praktyczne zasady i etapy wdrażania systemu HACCP, utrzymanie systemu HACCP.
Po zakończeniu warsztatów uczestnik otrzyma numerowane Świadectwo Ukończenia Szkolenia Warsztatowego, stanowiące potwierdzenie odbycia wymienionych w programie zajęć.
Zapisy przyjmujemy do 15 maja br. w Doradztwie Rolniczym - Urząd Gminy, pokój 29, w godz. 8.00 - 10.00.
|