Dzisiaj jest piątek 26 kwietnia 2024 r. imieniny Marii, Marzeny, Ryszarda
ZDROWIE

PROFILAKTYKA

ARCHIWUM

WAŻNE

ZDROWIE


Zdrowie - Zdrowe odżywianie

2.10.2010

Różnorodność żywienia

Jest bardzo ważną rzeczą, aby w swojej diecie utrzymywać odpowiednie proporcje pomiędzy spożywanymi węglowodanami, tłuszczami i białkiem. Należy jeść codziennie różnorodne potrawy.

Niedocenianą pozycją jadłospisu są ryby. Ich spożycie w Polsce jest zdecydowanie za małe.

Mięso ryb jest bogatym źródłem składników mineralnych, szczególnie soli fosforu, potasu, wapnia i magnezu oraz mikroelementów takich jak jod, miedź, arsen, mangan, siarka i żelazo. W mięsie i tłuszczu znajdują się witaminy z grupy D oraz witaminy A i D. Są również bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega.

Dzięki swoim właściwościom mięso ryb powinno stanowić znaczącą pozycję jadłospisu zarówno ludzi zdrowych, jak i chorych, oraz dzieci. Niestety spożycie ryb jest zdecydowanie za niskie. Spada również spożycie karpia, który jest bardzo atrakcyjną rybą.

KARPIOWE ABC

Spożywając potrawy z karpia wprowadza się do organizmu o 50% kalorii mniej niż przy spożyciu tej samej ilości mięsa wołowego.
100 gramów mięsa karpia to tylko 96 kcal. Dodatkowo mięso karpia, jak i innych ryb, jest dużo łatwiej strawne niż mięso zwierząt rzeźnych. Wynika to z małej zawartości tkanki łącznej, mniejszej spoistości i zwięzłości mięśni oraz niewielkiej ilości ciał wyciągowych. Dzięki delikatnej strukturze mięso karpia łatwo poddaje się obróbce kulinarnej. Łatwo przez mięśnie przenika sól, ocet, dym, przyprawy. Bardzo szybko również poddaje się obróbce termicznej.

Karp jest najbardziej znanym gatunkiem wśród ryb hodowanych w Polsce. Jego pierwotna forma pochodzi z Azji Środkowej i dorzecza Morza Kaspijskiego i Czarnego. Pierwsze, przyklasztorne stawy karpiowe zakładane były w Polsce w XIII wieku. Dzięki tym hodowlom i pracom selekcyjnym obecnie spotykamy trzy odmiany karpia hodowlanego: karp pełnołuski (drobnołuski), karp bezłuski (golec) i karp lustrzeń (królewski).

W gospodarstwach karpiowych najczęściej prowadzony jest chów w pełnym obrocie, czyli od rozrodu do ryby handlowej. Okres wzrostu trwa dwa lub trzy lata. W czasie jego trwania ryby są przenoszone do odpowiednich stawów (przesadkowane), by przez cały ten okres miały optymalne warunki życia. Karpie w tym czasie osiągają ciężar od 750 do 1500 g. W warunkach naturalnych ryba ta może osiągać wagę nawet do 30 kg. Rekordowego karpia złowiono we Francji w Jeziorze Rainbow 18 maja 2007r. Ważył on 40,13 kg.

W poniższych tabelach przedstawiono skład chemiczny mięsa wybranych gatunków ryb oraz porównanie wartości odżywczych wybranych gatunków ryb i zwierząt rzeźnych.

Skład chemiczny mięsa niektórych gatunków ryb:

Gatunek ryby
Woda
w %
Białko
w %
Tłuszcz
w %
Sole mineralne
w %
Karp
70-79
16-20
2,0-7,0
12
Certa
72,4
15,4
8,8
1,6
Dorsz
80-83
16-18
0,2-0,5
1,0
Leszcz
77,4
16-18
3,9-4,6
1,0-13
Pstrąg tęczowy
73-78
18-19
2,0-6,0
12
Szczupak
78-82
17-19
0,5-1,3
1,0-15
Węgorz
52-62
12-15
22-29
1,0

Wartości odżywcze mięsa ryb i zwierząt rzeźnych w 100 g produktu

Produkt
Kalorie
w kcal
Białko
w g
Tłuszcz
w g
Ca
w mg
P
w mg
Fe
w mg
Vit A
w j.m
MtBj+Bz
w mcg
Vit PP
w mcg
Karp
96
19,8
1,9
10
215
0,4
6
80
1500
Dorsz
74
182
0,1
23
197
0,7
650
130
2400
Flądra
25
5,8
0,2
24
76
0,3
6
40
663
Okoń
50
113
0,5
13
132
0,7
6
54
1800
Sandacz
45
10,4
0,2
23
122
0,5
13
101
1710
Szczupak
47
11
0,3
2
120
0,4
6
200
1800
Węgorz
118
14,1
6,9
14
153
0,5
68
500
1064
 
Wieprzowina średniotłusta
453
11,9
45
7
117
1,8
0
720
3100
Wołowina średniotłusta
151
19,9
7,8
11
205
3,0
0
260
5500

Jak wynika z powyższego zestawienia spożywanie ryb jest bardzo zdrowe, jednakże Polacy spożywają ich ciągle zbyt mało. Roczne spożycie karpia kształtuje się w Polsce na poziomie 0,45 kg. Warto jeść ryby, a zwłaszcza tradycyjnie polską rybę jaką jest karp i jego produkty!

Tekst na podstawie opracowania Macieja Poczmana
[wykorzystany we wniosku Gminy Stare Babice o dofinansowanie projektu "Kampania promocyjna karpia Zdrów jak ryba",
zrealizowanego w dn. 26.09.2010r.]

wstecz

ostatnia aktualizacja -16.01.2014;    webmaster     Strona od 20.06.2004 odwiedzona - razy     site map
QR Code jest zarejestrowanym znakiem handlowym DENSO WAVE Incorporated.