Zdrowie - Zdrowe odżywianie
2.10.2010
Różnorodność żywienia
Jest bardzo ważną rzeczą, aby w swojej diecie utrzymywać
odpowiednie proporcje pomiędzy spożywanymi węglowodanami, tłuszczami
i białkiem. Należy jeść codziennie różnorodne potrawy.
Niedocenianą pozycją jadłospisu są ryby. Ich spożycie
w Polsce jest zdecydowanie za małe.
Mięso ryb jest bogatym źródłem składników mineralnych,
szczególnie soli fosforu, potasu, wapnia i magnezu oraz mikroelementów
takich jak jod, miedź, arsen, mangan, siarka i żelazo. W mięsie i tłuszczu
znajdują się witaminy z grupy D oraz witaminy A i D. Są również bogate
w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega.
Dzięki swoim właściwościom mięso ryb powinno stanowić
znaczącą pozycję jadłospisu zarówno ludzi zdrowych, jak i chorych, oraz
dzieci. Niestety spożycie ryb jest zdecydowanie za niskie. Spada również
spożycie karpia, który jest bardzo atrakcyjną rybą.
KARPIOWE ABC
Spożywając potrawy z karpia wprowadza się do organizmu
o 50% kalorii mniej niż przy spożyciu tej samej ilości mięsa wołowego.
100 gramów mięsa karpia to tylko 96 kcal. Dodatkowo mięso karpia, jak
i innych ryb, jest dużo łatwiej strawne niż mięso zwierząt rzeźnych.
Wynika to z małej zawartości tkanki łącznej, mniejszej spoistości i
zwięzłości mięśni oraz niewielkiej ilości ciał wyciągowych. Dzięki delikatnej
strukturze mięso karpia łatwo poddaje się obróbce kulinarnej. Łatwo
przez mięśnie przenika sól, ocet, dym, przyprawy. Bardzo szybko również
poddaje się obróbce termicznej.
Karp jest najbardziej znanym gatunkiem wśród ryb hodowanych w Polsce.
Jego pierwotna forma pochodzi z Azji Środkowej i dorzecza Morza Kaspijskiego
i Czarnego. Pierwsze, przyklasztorne stawy karpiowe zakładane były w
Polsce w XIII wieku. Dzięki tym hodowlom i pracom selekcyjnym obecnie
spotykamy trzy odmiany karpia hodowlanego: karp pełnołuski (drobnołuski),
karp bezłuski (golec) i karp lustrzeń (królewski).
W gospodarstwach karpiowych najczęściej prowadzony jest chów w pełnym
obrocie, czyli od rozrodu do ryby handlowej. Okres wzrostu trwa dwa
lub trzy lata. W czasie jego trwania ryby są przenoszone do odpowiednich
stawów (przesadkowane), by przez cały ten okres miały optymalne warunki
życia. Karpie w tym czasie osiągają ciężar od 750 do 1500 g. W warunkach
naturalnych ryba ta może osiągać wagę nawet do 30 kg. Rekordowego karpia
złowiono we Francji w Jeziorze Rainbow 18 maja 2007r. Ważył on 40,13
kg.
W poniższych tabelach przedstawiono skład chemiczny mięsa wybranych
gatunków ryb oraz porównanie wartości odżywczych wybranych gatunków
ryb i zwierząt rzeźnych.
Skład chemiczny mięsa niektórych
gatunków ryb:
Gatunek ryby |
Woda
w %
|
Białko
w %
|
Tłuszcz
w %
|
Sole mineralne
w %
|
Karp |
70-79
|
16-20
|
2,0-7,0
|
12
|
Certa |
72,4
|
15,4
|
8,8
|
1,6
|
Dorsz |
80-83
|
16-18
|
0,2-0,5
|
1,0
|
Leszcz |
77,4
|
16-18
|
3,9-4,6
|
1,0-13
|
Pstrąg tęczowy |
73-78
|
18-19
|
2,0-6,0
|
12
|
Szczupak |
78-82
|
17-19
|
0,5-1,3
|
1,0-15
|
Węgorz |
52-62
|
12-15
|
22-29
|
1,0
|
Wartości odżywcze mięsa ryb
i zwierząt rzeźnych w 100 g produktu
Produkt |
Kalorie
w kcal
|
Białko
w g
|
Tłuszcz
w g
|
Ca
w mg
|
P
w mg
|
Fe
w mg
|
Vit A
w j.m
|
MtBj+Bz
w mcg
|
Vit PP
w mcg
|
Karp |
96
|
19,8
|
1,9
|
10
|
215
|
0,4
|
6
|
80
|
1500
|
Dorsz |
74
|
182
|
0,1
|
23
|
197
|
0,7
|
650
|
130
|
2400
|
Flądra |
25
|
5,8
|
0,2
|
24
|
76
|
0,3
|
6
|
40
|
663
|
Okoń |
50
|
113
|
0,5
|
13
|
132
|
0,7
|
6
|
54
|
1800
|
Sandacz |
45
|
10,4
|
0,2
|
23
|
122
|
0,5
|
13
|
101
|
1710
|
Szczupak |
47
|
11
|
0,3
|
2
|
120
|
0,4
|
6
|
200
|
1800
|
Węgorz |
118
|
14,1
|
6,9
|
14
|
153
|
0,5
|
68
|
500
|
1064
|
|
Wieprzowina średniotłusta |
453
|
11,9
|
45
|
7
|
117
|
1,8
|
0
|
720
|
3100
|
Wołowina średniotłusta |
151
|
19,9
|
7,8
|
11
|
205
|
3,0
|
0
|
260
|
5500
|
Jak wynika z powyższego zestawienia spożywanie ryb
jest bardzo zdrowe, jednakże Polacy spożywają ich ciągle zbyt mało. Roczne
spożycie karpia kształtuje się w Polsce na poziomie 0,45 kg. Warto jeść
ryby, a zwłaszcza tradycyjnie polską rybę jaką jest karp i jego produkty!
Tekst na podstawie opracowania Macieja
Poczmana
[wykorzystany we wniosku Gminy Stare Babice o dofinansowanie projektu
"Kampania promocyjna karpia Zdrów jak ryba",
zrealizowanego w dn. 26.09.2010r.]
wstecz
|